Holisztikus szemlélet a kezelések során

 

A ’holisztikus’ kifejezéssel napjainkban egyre többet találkozhatunk, azonban tényleg tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelent ez a kifejezés?
Eredeti jelentése egy teljességre törekvő, az egyént egységként tekintő, mind testi-, mentális- és lelki szinten kezelő szemléletmódot takar.
Az ayurvédikus masszázsok alkalmával és a zen shiatsu alapú jógaterápia során is minden esetben egy egyéni állapotfelméréssel kezdünk. Bármelyik technikáról legyen szó fontos, hogy egyénre szabott a kezelés. Lényeges, hogy a vendégnek testileg, mentálisan és lelkileg mi az, ami a leginkább elősegíti, hogy újra harmonikus állapotba kerülhessen.
Az ayurvédikus kezelések előtt első alkalommal sor kerül az ayurvéda szemléletében a testtípus meghatározására, majd ez alapján kiválasztjuk a masszázs során használt olaj típusát, valamint átbeszéljük a kezelés menetét.
A zen shiatsu alapú passzív jógaterápiát megelőzően egy egyéni konzultáció alatt megbeszéljük a kezelés menetét, amely mindig teljesen egyénre szabott fogásokat tartalmaz, majd közvetlenül a kezelés előtt egy rövid állapotfelmérésre, testelemzésre is sor kerül.
Azt, hogy melyik kezelés a legmegfelelőbb, az elérendő cél és a kezelendő panasz ismeretében határozható meg. Ezen felül a test állapotának teljes helyreállítása és egészségének fenntartása érdekében javasolt kiegészíteni a kezeléseket megfelelő jóga ászanák gyakorlásával.

 

Zen shiatsu alapú passzív jógaterápia

A Zen Shiatsu egy teljes körű ősi Japán kezelési rendszer, ami az emberi szervezetet teljes egészében, holisztikusan kezeli. A Zen Shiatsu alap filozófiája az, hogy csak akkor áll vissza az egészséget biztosító harmónia a szervezetben, ha a test minden területén és síkján helyre áll a tökéletes működés. Ezért is alkalmazz a Zen Shiatsu egy több rétű megközelítést a harmónia helyreállításához, így a Zen Shiatsu magába foglalja az izületi korrekciókat, az ujj akupresszúrát és az energetikai kezelést is.
A jóga gyakorlatokkal kombinálva abban is segít, hogy a beállított és korrigált testtartást a szervezetünk maradandóra tudja rögzíteni.
A kezelés mindig beszélgetéssel és diagnózis felállítással kezdődik. Ezek után az elmozdult ízületeket korrigáljuk, a passzív jógaterápia szükséges elemeit alkalmazzuk, majd a lágyszövetek átmozgatásával rögzítjük a korrekciót. Amennyiben szükséges célzott akupresszúrás pontkezelésekkel harmonizáljuk a szervezet funkcióit, legyenek azok alul vagy túl működések, végül pedig amennyiben igény van rá néhány jóga ászanával fejezzük be a kezelést és közben ezek helyes kivitelezését is megtanuljuk, amelyek arra hivatottak, hogy segítsenek abban, hogy a szervezet vissza tudjon szokni a jó tartásra és azt rögzítse is, így a kezelés hatásai maradandóvá váljanak.
A Zen Shiatsu egy teljes körű kezelési rendszer, mivel nem csak az ízületi korrekciókat foglalja magába, de az ujjakupresszúra és az energetikai kezelés művészetét is (ami Reikivel is párosul). A foglalkozások felépítése egyénileg mindenkinél eltérő, ezáltal természetesen az egyes elemek időtartama is változik egy-egy alkalom során.

 

Ayurvédikus masszázs

Abhyanga

Az abhyanga a masszázsok királynője! Egy teljes testes olajos masszázs, mely kívül-belül kényezteti és harmóniába hozza a testet, s lelket egyaránt. Mentálisan oldja a felgyülemlett feszültségeket, fizikailag pedig a méreganyagok kiürülését segíti.
Ez a masszázs típus többnyire nem egy erőteljes, gyúró típusú masszázstechnika, hanem inkább simító, húzó, dörzsölő fogások kombinációja, ezáltal segítve elő az izmok ellazulását és a bennük megragadt esetleges feszültségek kioldását.
Az ayurvédikus masszázsok lényege, hogy az ayurvéda alapelvei szerint meghatározott személyiség- és testtípus alapján választjuk ki a megfelelő gyógyító olajat/olajokat, melyeket a masszázs során alkalmazunk.
A meleg olaj jólesőleg hat a fáradt idegrendszerre, nyugtatja és lecsendesíti az elmét. Oldja a nyirokerekben előforduló blokkokat, fokozza a nyirokkeringést, ezáltal segíti a felgyülemlett salakanyagok kiürülését a teljes szervezetből. Olyan területek is átdolgozásra kerülnek, melyek más masszázsok során jellemzően kimaradnak, ilyen a has és a mellkas masszázsa. A has masszázs kifejezetten áldásos hatással bír az emésztési problémákkal küzdőknek. A mellkas masszázsa pedig a hölgyeknek kiemelten fontos, hogy a nyirokkeringés megfelelő stimulálásával a méreganyag lerakódása megelőzhetővé váljon ezen a területen.

Shiroabhyanga

A shiroabhyanga, amely a fej, nyak és vállöv masszázsa fokozza a fejben a vérkeringést, ezáltal nyugtat, migrénes panaszok enyhítésére is hatásos, valamint a haj növekedését is serkenti.
A kezelés egy nagyon intenzív fejmasszázsal kezdődik, mely segíti a felfrissülést, és segítséget nyújt olyan problémák kezelésében, mint a fejfájás, migrén, idő előtti őszülés, korai kopaszodás, szemproblémák, álmatlanság stb. A nyak és vállöv átmasszírozásával kioldódnak az itt lévő izmokban elraktározódott feszültségek. Végül az arcmasszázs lépései során kisimulnak ráncaink, arcunkon felélénkül a vérkeringés, átjárja a frissesség és az üdeség.
Sokszor azonban stressz hatására, nem csak az arc és a vállöv területén keletkezik feszültség az izmainkban, hanem a teljes hát területén is. Ilyenkor jól esik a shiroabyanga kezelést egy teljes hátmasszázzsal kiegészíteni. Ennek hatásásra a hátizmok feszültsége oldódik, a gerinctartóizmok feszessége kienged és tartós kezelés esetén az ebből eredő idegrendszeri panaszok, mint a végtagzsibbadás, a derékfájás, isiász, de a nyakfájás is sikeresen kezelhetővé válik.

Padabhyanga

A padabhyanga a talpak, lábfejek masszázsa melyet kiegészítünk a teljes láb átmasszírozásával. Ez egy serkentő hatású masszázs, segít a fáradt lábakon és tonizálja azokat. Segíti a fáradt lábak regenerálódását, enyhíti a nehézség érzetet. Álmatlanság esetén is hatásos. Erősíti az érfalakat, ezáltal segítséget nyújt a visszérproblémák kezelésében. Sérülékeny, vékonyfalú érhálózat esetén azonban, fokozott óvatossággal végzendő a kezelés.
A meleg olajos masszázsnak köszönhetően a lábfej és a talp bőre puhává és üdévé válik, áldásos hatásai bőrkeményedés esetén is megmutatkoznak. Ülő és álló munkát végzőknek kiemelten fontos a lábak rendszeres masszázsa. Mindamellett, hogy felfrissít, egyaránt elősegíti a hosszú időn keresztül igénybe vett lábak regenerálódását, pihenését.
Mindezeken túl a talpakon rengeteg akupresszúrás pont található, így sok esetben rendkívül jótékony a talpak masszázsa, akkor is, ha valamilyen oknál fogva a test teljes masszázsa kontraindikált (ellenjavallott).

Navarakizi

A navarakizi kezelés – melyet egy teljes testes olajos masszázs előz meg - egy kiegészítő, lezáró masszázstechnika, amely során a teljes test átdörzsölésre kerül egy krémes, meleg (kókusz+zab) tejes-rizses batyuval. Ennek hatására a test méregtelenítése fokozódik, selymessé puhává varázsolja a bőrt azáltal, hogy megfiatalítja a felszíni bőrsejteket. Hűsítő hatása miatt kifejezetten javasolt pitta testalkatúak számára, valamint a meleg tavasz végi, nyári, őszi időben bárkinek jóleső lezárás a meleg olajos masszázs után. Rendszeres kezelés esetén jótékony hatásai segítenek az ízületi- és idegrendszeri panaszokon, valamint magas vérnyomás okozta panaszok enyhítésében. Különböző bőrproblémák esetén is hatásos. Gyógyír a kiszáradásra és a gyulladásra hajlamos bőrnek, valamint az aknés/pattanásos bőr egészségének helyreállításában is segítséget nyújt.
Kismamák és frissen édesanyává vált hölgyek számára különösen javasolt. Segíti a bőr rugalmasságának megtartását a várandósság során, így a striák kialakulása és elmélyülése megakadályozható vagy csökkenthető (egyéni hajlamtól függően). A baba érkezése után elősegíti a bőr visszahúzódását és gyors regenerálódását, főként a has területén, továbbá elősegíti a belsőszervek visszarendeződését.

 

Reflexpontos talpmasszázs

Csak kevés írott anyaggal rendelkezünk róla, de a nagy kultúrák mindegyikében találtak a régészek a test különböző területein található reflex pontok stimulálására utaló jeleket (Egyiptom, Kína, Mezopotámia, de a maja, azték és az inka civilizációkban is). A reflexológia alapelve szerint a talpunkon (kezünkön és arcunkon is) megtalálható a testünk, és szerveink energetikai leképezése. A test reflexzónáinak finom masszírozásával, a reflexpontok nyomásával harmonizálhatjuk a szervezet energiaellátását, ezzel stimulálva a test öngyógyító folyamatainak beindulását. Így ez a módszer segíthet a természetesebb módon történő megelőzésben és rehabilitációban egyaránt. Reflexpontos talpmasszázs célja elsősorban a felfrissülés, azonban nem elhanyagolható "mellékhatásai" között szerepelhet a feszültség csökkentése is. Erősíti az immunrendszert, optimalizálja a vérellátást, segíti a salakanyagok kiürítését. Egész szervezetünk működését támogatja, serkenti és harmonizálja. Fájdalomcsillapító, relaxáló, lazító hatása is ismert, mely felfrissít, miközben csökkenti a belső feszültséget. Fontos megjegyezni, hogy jól létünk nagymértékben függ energetikai állapotunktól, melyet a masszázs mellet mi magunk is tudunk befolyásolni helyes táplálkozással, mozgással, relaxációval, légző gyakorlatokkal, és nem utolsó meditációval.

 

Nyirokmasszázs

A nyirokmasszázs egy speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokkeringést, megszünteti a nyirokpangást, serkenti a salakanyagok elszállítását, segíti a sejtek és a szövetek regenerálódását, ezáltal aktiválja az immunrendszert. A nyirokmasszázs egy nagyon finom mozdulatokkal dolgozó technika, sohasem fájhat, a kezelés alatt és után is kellemes érzetet kell keltenie. A nyirokmasszázs rendkívül hatásos sok betegség kezelésének kiegészítéseként, de egészségünk megőrzése érdekében is alkalmazhatjuk immunrendszer stimuláló és erősítő hatása miatt. A masszázs ritmikus, gyengéd mozdulatai kellemesen ellazítják a testet, amely a masszázs vegetatív idegrendszerre kifejtett, harmonizáló, nyugtató hatásának köszönhető. Nem ritka, hogy elalszunk kezelés közben. Ezért legjobb, ha közvetlenül utána nincs más fontos, nagyobb aktivitást igénylő feladatunk, de legalábbis van valamennyi idő pihenni. A kezelés előtt és utána is nélkülözhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás. Legalább napi 2-3 liter folyadékot igyunk meg: tiszta vizet, gyógyteákat, friss zöldség- és gyümölcslevet. Ha a vér nem elég híg, romlik a keringés, emiatt rosszabb lesz a sejtek tápanyag- és oxigénellátása, valamint a bennük keletkező bomlási termékek elszállítása is akadályokba ütközik. Krónikus problémák esetén a nyirokmasszázst csak kúraszerűen érdemes használni.
Mikor segít a nyirokmasszázs?
– Immunrendszer erősítésére;
– Méregtelenítő, regeneráló kúrák kiegészítéseként.
– Ödémás, táskás szemek, duzzadt arc
– Idegesség, koncentrálóképesség csökkenésének és alvászavaroknak a kezelésére
– Migrénes fejfájás; agyvérzés utáni állapot
– Nyirokkeringést érintő műtétek után, a keringés helyreállításában nyújthat segítséget (csak orvosi engedéllyel)
– Különböző sérülések nyomán keletkezett ödémák regenerációjának gyorsítására
– Asztma, allergiák, visszatérő felső légúti fertőzések esetén (akut szakaszban ellenjavallt)
– Gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén segít a méreganyagok megfelelő
kivezetésében

 

Cellulit masszázs

A cellulitmasszázs egy olyan különleges masszázstechnika, melynek egyes fogásai emlékeztetnek a svédmasszázsra, azonban a céljuk a zsírsejtek úgynevezett fellazítása / összetörése, hogy a bennük tárolt méreganyagok a nyirokkeringésbe ürülve elhagyhassák a szervezetünket.
A cellulitmasszázs jellegéből adódóan elsősorban a test bizonyos részeire lokalizálódik:
• comb
• has
• fenék
• karok
A leginkább narancsbőrként ismert bőrkép kialakulásának hátterében sokszor a nem megfelelő módon működő nyirokrendszer is állhat. De az okok sokrétűek, és sajnos össze is adódnak, melyek a következők:
⦁ mozgáshiány
⦁ helytelen táplálkozás
⦁ nem megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztása
⦁ stressz
⦁ öröklött hajlam
⦁ fogamzásgátló tabletták
Először szükséges felmérni a kötőszövet állapotát, adottságait. Ahhoz, hogy hosszantartó eredményeket érhessünk el, a masszőrnek tudnia kell a kliense táplálkozási szokásairól, életmódjáról, a folyadékbevitel mértékéről, betegségekről stb.
A cellulitmasszázs a bőr és a kötőszövet feszesítésében segít, ezért az eredmények jellemzően centiméterekben is mérhetőek, de leginkább esztétikai látványban mutatkozik meg hatása. A masszázs hatására a hajszálerek aktivizálódnak, vérbőség keletkezik, emelkedik a szövetek hőmérséklete, mely folyamatok mind azt szolgálják, hogy a sejtek anyagcseréje felgyorsuljon, a méreganyagok felszabaduljanak és végül majd kiürüljenek a szervezetből. Ezt a hatást lehet még fokozni azokkal a masszázskrémekkel, amelyekben a megfelelő gyógy/növényi anyagok hatékonyabbá képesek tenni a folyamatot. A bőr struktúrája visszanyeri fiatalságát, rugalmas és ragyogó lesz.
A masszázst csak kúraszerűen érdemes alkalmazni, és bár a 10 alkalom az, melyet általában javasolnak, természetesen minden ember más és más. Általánosságban elmondható, hogy a bőr állapotától függ hány alkalomra (pl.: 7-10 ) és milyen időtartamra (pl.: 60/90 perces) lehet szükség. Ezt mindig egy előzetes állapotfelmérés alkalmával egyeztetjük közösen a vendéggel.